میدان هروی-برج هروی

ورودی B -طبقه دوم -واحد 202

شماره تماس

٢٨١١١٦١٥-٠٢١

روزهای فعالیت کلینیک

شنبه تا پنج شنبه

درمان تنبلی تخمدان
درمان تنبلی تخمدان

لیست موضوعات

درمان تنبلی تخمدان

در این بخش به بررسی روش های درمان تنبلی تخمدان می پردازیم.

تنبلی تخمدان یکی از مشکلاتی است که امروزه زنان بارور با آن دست و پنجه نرم می کنند.

حتی عده ای از ما می پرسند که آیا تنبلی تخمدان باعث نازایی میشود؟

برای کسب اطلاعات لازم در مورد درمان تنبلی تخمدان می توانید به زر کلینیک مراجعه کنید و یا با شماره تلفن این کلینیک تماس بگیرید.

02122930161

در صورتی که شما نیز به این سندروم مبتلا هستید، ممکن است دچار مشکلاتی باشید و به عوارضی دچار شده باشید. در این زمان برای تان سوال پیش می آید که دلایل ایجاد تنبلی تخمدان چیست؟

درمان تنبلی تخمدان
درمان تنبلی تخمدان

تنبلی تخدان چه عوارضی را در پی دارد؟ چگونه می توان آن را تشخیص داد؟ و این که آیا درمان تنبلی تخمدان امکان پذیر است؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در خصوص این بیماری و روش های درمانی به دست آورید.

در این مقاله می خوانیم:

تنبلی تخمدان چیست؟

علائم تنبلی تخمدان چیست؟

علت ایجاد تنبلی تخمدان

عوارض تنبلی تخمدان

تشخیص تنبلی تخمدان

درمان تنبلی تخمدان چگونه است؟

مواد غذایی مفید برای تنبلی تخمدان

مواد غذایی مضر برای تنبلی تخمدان

پیشگیری از تنبلی تخمدان

سخن پایانی

 

تنبلی تخمدان (Polycystic Ovary Syndrome) چیست؟

تنبلی تخمدان که آن را با نام سندروم تخمدان پلی کیستیک نیز می شناسیم یک اختلال هورمونی شایع میان زنان می باشد. زنان و دختران در هر سنی بعد از رسیدن به دوره باروری ممکن است دچار تنبلی تخمدان شوند.

این عارضه سبب قاعدگی های نامنظم و طولانی و تولید زیاد هورمون مردانه در بدن می گردد که در این شرایط مشکلات زیادی را برای فرد به وجود می آورد.

در زمانی که تنبلی تخمدان اتفاق می افتد در تخمدان مایعات تجمع می یابند و سبب تخمک گذاری نامنظم در رحم می شوند. تشخیص به موقع و درمان تنبلی تخمدان سبب می شود از بروز بسیاری از عوارض این بیماری جلوگیری گردد.

حدود 8 الی 20 درصد از زنان جامعه دچار تنبلی تخمدان هستند. در حالی که طبق یک مطالعات گسترده 70 درصد از زنانی که به این سندروم مبتلا هستند، از بیماری خود خبر ندارند.

همین موضوع سبب می شود عوارض این بیماری به راحتی اتفاق بیفتد. توجه به علائم غیر طبیعی در بدن و مراجعه زود هنگام به پزشک زنان منجربه جلوگیری از بروز عوارضی نظیر دیابت نوع 2 در زنان خواهد شد. در بخش های بعدی توضیحات کاملی در خصوص علائم، تشخیص و درمان تنبلی تخمدان ارائه خواهیم داد.

تنبلی تخمدان (Polycystic Ovary Syndrome) چیست؟
تنبلی تخمدان (Polycystic Ovary Syndrome) چیست؟

علائم تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان از سنین حدود 15 سالگی شروع و تا پایان سن باروری یعنی یائسگی ادامه دارد. علائم مربوط به این بیماری معمولا در محدوده زمانی اولین قاعدگی در طی بلوغ اتفاق می افتد.

گاهی علائم تنبلی تخمدان در پاسخ به عواملی نظیر افزایش وزن رخ می دهد. افرادی که به تنبلی تخمدان مبتلا می شوند، یک یا همه ی علائم زیر را تجربه خواهند کرد:

قاعدگی نامنظم:

در این بیماری رحم قادر نیست در هر ماه به صورت منظم دیواره های خود را تازه کند. زنانی که دچار تنبلی تخمدان هستند کمتر از 8 بار در هر سال پریود می شوند.

رشد بیش از حد موهای زائد:

با افزایش سطح هورمون آندروژن در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان، رشد بیش از حد موهای زائد نیز آغاز می شود.

ایجاد آکنه به خصوص در صورت:

چرب شدن پوست بر اثر افزایش بیش از حد هورمون آندروژن سبب ایجاد آکنه به خصوص در ناحیه صورت خواهد شد.

ریزش موی سر:

ریزش موی سر به سبک مردانه از دیگر علائم تنبلی تخمدان افزایش تولید هورمون مردانه می باشد.

بم شدن صدا:

کلفت شدن صدا نیز از آثار افزایش هورمون آندروژن می باشد.

افزایش وزن:

افرادی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند با توجه به اختلالات هورمونی زیاد در معرض افزایش وزن قرار دارند.

افزایش وزن:
افزایش وزن:

علت ایجاد تنبلی تخمدان

همانطور که بیان شد علت اصلی ایجاد تنبلی تخمدان اختلالات هورمونی می باشد. اما اختلالات هورمونی به چه معناست؟ در افرادی که زمینه تنبلی تخمدان دارند، هورمون تستوسترون که یک هورمون مردانه است بیش از حد تولید می شود.

این هورمون به صورت طبیعی در بدن زنان نیز وجود دارد که تخمدان مقدار بسیار کمی از آن را تولید می کند. اما در زمان ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک میزان ترشح آن افزایش می یابد. در این صورت است که بیمار علائمی مانند پر مو شدن پوست و بم شدن صدا را تجربه می کند.

بدن زنان هر ماه یک بار عمل تخمک گذاری انجام می دهد. به این طریق که تخمدان تخمک نارس فولیکول را تولید خواهد کرد. همزمان با رشد فولیکول هورمون آزاد می شود.

بعد از آن تخمک رسیده شده آزاد می شود. در تخمدان هایی که دچار تنبلی شده اند تخمدان ها به جای تولید یک تخمک رسیده، تعداد زیادی فولیکول ریز تولید می کنند که در نتیجه این فولیکول های ریز کیسه های پر از مایعات را می سازند.

تخم درون فولیکول ها در تخمدان های تنبل به اندازه کافی رشد نمی کنند و در واقع تخم درون آن ها نابالغ خواهد ماند.

تنبلی تخمدان سبب می شود میزان استروژن و پروژسترون در بدن کاهش یابد و در عوض میزان هورمون مردانه یا اندروژن افزایش یابد. همین موضوع سبب می شود سیکل قاعدگی دچار نامنظمی شود

عوامل ایجاد تنبلی تخمدان چیست؟

بسیاری از محققان و دانشمندان علت تنبلی تخمدان را عوامل وراثتی می دانند. اما اعلام کرده اند که عوامل دیگری نیز در بروز این بیماری دخیل هستند.

با این حال هیچ یک از متخصصان علت دقیق بروز این سندروم را در بیماران نمی توانند تشخیص دهند. از جمله عوامل ایجاد تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوامل وراثتی:

بسیاری از بیماری ها دلیل ژنتیکی دارند. تنبلی تخمدان در برخی از بیماران نیز می تواند ریشه در عامل وراثت داشته باشد. در صورتی که خواهر، مادر یا مادر بزرگ فردی سابقه تنبلی تخمدان داشته باشد، احتمال بروز این سندروم وجود دارد.

دیابت و مصرف انسولین:

در صورتی که سلول های بدن نسبت به عملکرد انسولین مقاومت نشان دهند، گلوکز در بدن تجزیه نخواهد شد. در این صورت میزان قند خون بدن افزایش می یابد.

در این شرایط زمینه برای افزایش تولید انسولین افزایش می یابد. زنانی که انسولین زیادی در بدن خود دارند، در معرض ابتلا به تنبلی تخمدان قرار دارند. زیرا انسولین زیاد در بدن میزان آندروژن را افزایش می دهد.

تولید بیش از حد آندروژن:

یکی از عوامل بروز تنبلی تخمدان تولید بیش از حد هورمون آندروژن یا هورمون مردانه در بدن زنان می باشد. تولید بیش از حد این هورمون علاوه بر ایجاد تنبلی تخمدان سبب رشد موهای زائد بدن و تشکیل آکنه خواهد شد.

تولید بیش از حد آندروژن:
تولید بیش از حد آندروژن:

تفاوت تنبلی تخمدان با تخمدان ضعیف شده چیست؟

بسیاری از افراد بیماری تنبلی تخمدان و تخمدان ضعیف شده را با یکدیگر اشتباه می گیرند و گاهی این دو را شبیه به هم می دانند. باید بدانید که در بیماری تخمدان ضعیف شده تخمدان ها دارای ذخیره تخمدانی کمی هستند.

یعنی AMH تخمدان زیر 1.1 است. اما در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان، تخمدان دارای AMH بالای 3.5 می باشد. از این رو می توان گفت این دو بیماری کاملا متفاوت با یکدیگر می باشند.

عوارض تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان تا زمانی که درمان نگردد و به اصطلاح کنترل نشود، عوارضی ندارد. اما اگر به آن توجه نگردد سبب بروز عوارضی در بدن خواهد شد.

به همین دلیل است که دکتر زرگنج فرد توصیه می کند در صورت احساس علائم تنبلی تخمدان به پزشک متخصص مراجعه کنید. از جمله عوارض تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خونریزی رحم
  • افسردگی
  • التهاب شدید کبد
  • ابتلا به دیابت
  • افزایش فشار خون
  • بروز بیماری قلبی عروقی
  • افزایش چربی خون
  • افزایش احتمال ابتلا به سرطان آندومتر و سرطان پستان
  • یائسگی زودرس
  • نازایی
عوارض تنبلی تخمدان
عوارض تنبلی تخمدان

یکی از عوارض جدی و مهم تنبلی تخمدان ناباروری می باشد. اما در صورت بارداری تنبلی تخمدان سبب بروز عوارض زیر خواهد شد:

  • سقط جنین
  • افزایش فشار خون بارداری
  • زایمان زودرس
  • دیابت بارداری

عوارض تنبلی تخمدان برای دختران مجرد

تنبلی تخمدان در دختران مجرد عارضه ی خاصی به جز نامنظمی قاعدگی را در پی ندارد. اما اگر خانواده ها نسبت به درمان تنبلی تخمدان دختران شان اقدام نکنند، فرزند آن ها در آینده دچار نازایی خواهد شد.

علاوه بر این اگر دختری با تنبلی تخمدان درمان نشده ازدواج کند و بتواند باردار شد، احتمال سقط جنین وجود دارد.

تشخیص تنبلی تخمدان

تشخیص تنبلی تخمدان زمانی برای زنان انجام می شود که متقاضی حداقل دو مورد از علائم تنبلی تخمدان را داشته باشد.

متقاضی در زمان مراجعه به پزشک باید به تمام سوالات پزشک پاسخ دقیق بدهد و هر گونه مورد غیر طبیعی را به پزشک گزارش نماید.

وجود علائم برای تشخیص بیماری بسیار مهم است. علائمی که بیمار دارد ممکن است نشان از وجود یک بیماری دیگر داشته باشند.

در صورتی که متقاضی یکی از علائم وجود آکنه، افزایش وزن، قادعدگی نامنظم، رشد بیش از حد موهای زائد و … را داشته باشند پزشک بیمار را برای معاینات بعدی آماده می کند.

به صورت کلی تشخیص تنبلی تخمدان از طریق سه روش زیر انجام می شود:

  • معاینات فیزیکی
  • انجام آزمایش
  • سونوگرافی

معاینه فیزیکی:

پزشک در ابتدا برای بررسی وضعیت تخمدان ها و رحم معاینه لگن انجام می دهد. پزشک رحم و تخمدان را به صورت بصری برای پیدا کردن توده ها، تومورها و سایر ناهنجاری ها مورد بررسی قرار می دهد.

انجام آزمایش:

پزشک برای بررسی میزان سطح هورمون مردانه در بدن زنان درخواست آزمایش خون می دهد. پزشک از طریق آزمایش می تواند سایر مشکلاتی که سبب قاعدگی نامنظم یا افزایش بیش از حد آندروژن شده اند را تشخیص دهد. علاوه بر این پزشک آزمایش های دیگری برای بررسی میزان کلسترول، گلوکز و انسولین نیز درخواست می کند.

سونوگرافی:

دقیق ترین روش تشخیص تنبلی تخمدان انجام سونوگرافی می باشد. سونوگرافی امواج فراصوت دارد که موارد غیر طبیعی رحم را مشخص می کند و مشکلات مربوط به فولیکول ها را نمایش می دهد.

پزشک از طریق سونوگرافی اندازه رحم را بررسی می کند. در افرادی که دچار تنبلی تخمدان شده اند تخمدان ها تا 3 برابر بزرگ تر خواهند شد. علاوه بر این در هر تخمدان 12 یا بیشتر از 12 فولیکول یافت خواهد شد.

در این شرایط تشخیص تنبلی و کیست تخمدان ها با استفاده از تصویر برداری به راحتی قابل انجام است. تصاویر تخمدان ها با وجود فولیکول های زیاد در تصاویر سونوگرافی به صورت رشته ای از مروارید ظاهر خواهد شد.

سونوگرافی:
سونوگرافی:

نحوه انجام سونوگرافی برای تشخیص تنبلی تخمدان

سونوگرافی تشخیص تنبلی تخمدان از دو روش زیر انجام می شود. نوع سونوگرافی را پزشک متخصص زنان تعیین می کند. تشخیص دقیق و به موقع به روند درمان تنبلی تخمدان کمک می کند.

سونوگرافی ترانس واژینال:

در این روش پزشک مبدل صوتی را که با استفاده از یک روکش پلاستیکی پوشش داده شده است، وارد واژن می کند و مبدل را در زوایای مختلف درون واژن حرکت می دهد. تصویر داخلی رحم و تخمدان ها روی صفحه نمایش درون اتاق پزشک ارسال می شود.

پیشنهاد می کنیم از پست بهترین دکتر زنان برای کیست تخمدان دیدن کنید.

سونوگرافی از روی شکم:

در این نوع سونوگرافی پزشک مبدل صوتی را روی پوست بدن و روی شکم قرار می دهد و با فشار زیاد اشعه مبدل صوتی را به داخل بدن ارسال می کند.

تصویر اعضای داخلی رحم و لکن روی مانیتور موجود در اتاق پزشک نمایش داده می شود و پزشک می تواند هر گونه ناهنجاری را تشخیص دهد. برای انجام این آزمایش لازم است مثانه بیمار پر باشد.

درمان تنبلی تخمدان چگونه است؟

سوالی که برای تمام بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان به وجود می آید این است که آیا تنبلی تخمدان درمان دارد و آیا می توان به درمان قطعی رسید؟

امروزه روش های مختلفی برای درمان تنبلی تخمدان به وجود آمده است. باید توجه داشته باشید به علت این که تنبلی تخمدان در بیشتر افراد عامل وراثتی دارد، درمان قطعی این بیماری اتفاق نخواهد افتاد.

اما اگر تشخیص به درستی انجام شده باشد روش های زیادی برای از بین بردن عوارض آن وجود دارد.

دکتر زرگنج فرد یکی از بهترین متخصصان در حوزه بیماری های زنان برای درمان تنبلی تخمدان توصیه می کند زنان سبک زندگی خود را اصلاح کنند و داروهای تجویز شده توسط پزشک را به درستی مصرف نمایند.

دکتر زرگنج فرد معتقد است در صورتی که اصلاح سبک زندگی و مصرف دارو سبب درمان و کنترل این بیماری نگردید، بیمار باید برای انجام جراحی آماده شود. در بخش های بعدی در مورد هر یک از روش های درمان تنبلی تخمدان صحبت خواهیم کرد.

تغییر سبک زندگی:

افرادی که دچار تنبلی تخمدان هستند اغلب با مشکل اضافه وزن دست و پنجه نرم می کنند.

بسیاری از متخصصان معتقدند کاهش وزن در افراد چاق به روند درمان کمک شایانی می کند. کاهش وزن با پیروی از برنامه رژیم غذایی سالم و ورزش امکان پذیر است.

در صورتی که در فرایند کاهش وزن با مشکلاتی مواجه هستید بهتر است به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا به شما کمک کند.

کاهش استرس، تنظیم اختلالات هورمونی، فعالیت بدنی، بررسی و تنظیم عملکرد غده تیروئید، کنترل قند خون و مصرف داروهای کنترل کننده هورمون از دیگر مواردی است که در برنامه اصلاح سبک زندگی باید به آن ها توجه داشته باشید.

تغییر سبک زندگی:
تغییر سبک زندگی:

دارو درمانی:

بعد از تغییر سبک زندگی بیماران باید داروهای تجویز شده توسط پزشک را طبق دستور پزشک مصرف نمایند. امروزه داروهای مختلفی بسته به شرح حال بیمار و شدت بیماری تجویز می شود که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد:

داروهای تنظیم کننده هورمون:

این داروها با هدف تنظیم میزان هورمون های بدن تجویز می شوند که می توانند به منظم شدن سیکل قاعدگی نیز کمک کنند.

داروی دیابت:

همانطور که می دانید یک از عوارض تنبلی تخمدان بروز دیابت نوع 2 می باشد. پزشک به منظور جلوگیری از ابتلا بیمار به دیابت نوع 2 با توجه به مستعد بودن بیمار به ابتلا به دیابت یا داشتن سابقه افزایش قند خون، داروهای مخصوص دیابت را تجویز می کند.

داروهای ناباروی:

برخی از داروهای ناباروری برای درمان تنبلی تخمدان مورد استفاده قرار می گیرند. این داروها برای افرادی که در آینده قصد بارداری دارند مناسب است.

داروهای ناباروی:
داروهای ناباروی:

عمل جراحی

در مواردی پزشک صلاح می داند که برای درمان از عمل جراحی استفاده کند. عمل جراحی برای افرادی قصد بارداری دارند بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد تا احتمال تخمک گذاری افزایش یابد. از جمله روش های جراحی برای درمان تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

حفاری تخمدان ها:

در این روش تخمدان ها را با استفاده از یک سوزن مخصوص که دارای جریان الکتریکی است، سوراخ می کنند. در اثر این فرایند تولید و ترشح هورمون آندروژن کاهش می یابد که در نتیجه شرایط برای تخمک گذاری فراهم خواهد شد.

جراحی اوفورکتومی:

طبق صلاحدید پزشک بعد از بررسی های دقیق ممکن است لازم باشد یکی از تخمدان ها برداشته شود. گاهی نیز پزشک ترجیح می دهد برای حفظ سلامت سایر اندام ها هر دو تخمدان را از بدن خارج کند که در این شرایط امکان بارداری صفر خواهد شد.

جراحی هیسترکتومی:

در مواردی که امکان درمان از طریق هیچ یک از روش های یاد شده وجود نداشت، پزشک مجبور به برداشتن بافت های آسیب دیده رحم یا کل رحم خواهد شد.

در چه مواردی نیاز به عمل جراحی تنبلی تخمدان می باشد؟

پزشک برای جلوگیری از بروز سرطان تخمدان از عمل جراحی کسیت تخمدان استفاده می کند. در مواردی که کیست تخمدان از طریق دارو درمان نشود و بیمار یکی از ویژگی های زیر را داشته باشد، پزشک انجام عمل جراحی را تجویز می کند:

  • وجود غده یا کیست در هر دو تخمدان
  • عدم کوچک شدن کیست تخمدانی با دارو بعد از 2 الی 3 ماه
  • وجود کیست غیر طبیعی طی سونوگرافی از رحم حتی در یکی از تخمدان ها
در چه مواردی نیاز به عمل جراحی تنبلی تخمدان می باشد؟
در چه مواردی نیاز به عمل جراحی تنبلی تخمدان می باشد؟

آمادگی های لازم برای جراحی تنبلی تخمدان

افرادی که تحت عمل جراحی تنبلی تخمدان قرار می گیرند باید به نکاتی در خصوص آمادگی قبل از عمل توجه داشته باشند. در زیر به نکات ضروری قبل از عمل جراحی تنبلی تخمدان اشاره خواهیم داشت:

  • جهت آماده شدن برای هر گونه عمل جراحی باید مصرف سیگار را کنار بگذارید. زیرا مصرف احتمال ایجاد عفونت را بعد از جراحی افزایش می دهد.
  • جراحی تنبلی تخمدان یک جراحی سرپایی محسوب می شود. بنابراین نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. با این حال پزشک با توجه به شرایط بیمار ممکن است دستور یک شب بستری را بدهد.
  • عمل جراحی تنبلی تخمدان به دلیل این که از طریق لاپاراسکوپی انجام می شود عملی سخت نیست و دوره نقاهت کوتاهی دارد. با این حال بهتر است در روز عمل یک نفر همراهی داشته باشید.
  • به توصیه های پزشک در خصوص تغذیه بعد از عمل توجه کرده و آن ها را عملی کنید. تغذیه قبل و بعد از عمل جراحی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
  • لازم است 8 ساعت قبل از عمل جراحی از خوردن و آشامیدن به جز آب اجتناب کنید. در مورد نوشیدن آب نیز فقط 2 ساعت قبل از عمل مجاز به نوشیدن آب می باشید.
  • ممکن است پزشک از شما درخواست کند تا جوراب واریسی برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها به پا کنید.
  • به سایر توصیه های پزشک قبل از عمل جراحی دقت داشته و به آن ها عمل کنید.

تنبلی تخمدان و بارداری

بسیاری از زنانی که قصد باردار شدن دارند، با مشکل تنبلی تخمدان مواجه هستند. تنبلی تخمدان در مواردی سبب ناباروری یا باروری دیرهنگام خواهد شد.

پزشک برای چنین افرادی داروهای مخصوص تجویز می کند. کلومیفن  دارویی است برای که چنین افرادی تجویز می گردد. در صورتی که بارداری با مصرف این دارو اتفاق نیفتاد، پزشک از سایر روش ها مانند IVF استفاده می کند.

اما خود کلومیفن برای IVF مفید است. زیرا این دارو سبب تحریک تخمک گذاری شده و میزان تخمک های آزاد شده از تخمدان را افزایش می دهد. در این شرایط پزشک راحت تر می تواند پروسه IVF را اجرایی کند.

دکتر زرگنج فرد توصیه می کند از انجام هر گونه درمان خودسرانه جهت بارداری پرهیز کنید. مصرف بی رویه داروهای تنظیم کننده هورمون و داروهای ضد بارداری عوارض جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.

از این رو توصیه می شود برای درمان تنبلی تخمدان و ناباروری به یک متخصص ماهر و با تجربه مراجعه کنید. بسیاری از افرادی که مبتلا به تنبلی تخمدان هستند تحت نظر پزشک متخصص و تحت درمان دارویی توانسته اند باردار شوند.

تنبلی تخمدان و بارداری
تنبلی تخمدان و بارداری

تاثیر استرس بر تنبلی تخمدان

مشاهده است افرادی که با وجود تنبلی تخمدان استرس زیادی دارند بیشتر در معرض ابتلا به عوارض این بیماری قرار دارند.

استرس میزان تولید هورمون کورتیزول در بدن را افزایش می دهد. با وجود استرس هورمون های دیگری نظیر دی هیدروآندروستون و آدرنالین خون نیز افزایش می یابد. با افزایش تولید این هورمون ها در بدن مغز تصور می کند بدن در حالت خطرناکی قرار دارد.

از این رو با افزایش تولید انسولین و تجزیه بیشتر گلوکز سعی می کند انرژی بیشتری تولید کند. در اثر افزایش انسولین، علائم و عوارض تنبلی تخمدان تشدید خواهد شد.

علاوه بر این در اثر افزایش کورتیزول در بدن سلول های بدن نسبت به انسولین مقاومت نشان می دهند. به همین دلیل است که گفته می شود استرس و تنبلی تخمدان رابطه مستقیم با یکدیگر دارند.

پزشک زنان گاهی برای کنترل تنبلی تخمدان برای افرادی که استرس زیادی دارند، داروهای ضد استرس تجویز می کند. کنترل استرس در کنترل بیماری تنبلی تخمدان نقش پررنگی دارد.

دوره درمان تنبلی تخمدان چقدر است؟

برای افرادی که قصد بارداری دارند مدت زمان درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. باید گفت مدت زمان رفع تنبلی تخمدان ها به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. در درجه اول روش درمان مد نظر است. در روش درمان از طریق دارو به طبع دوره بهبودی سریع تر خواهد بود. اما بیمار باید شرایط لازم برای عمل جراحی را داشته باشد.

از جمله فاکتورهایی که سبب متغیر بودن دوره درمان تنبلی تخمدان می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سن:

دوره بهبودی تخمدان ها در افراد زیر 35 سال سریع تر رخ خواهد داد. قدرت باروری زنان از سن 32 سالگی به بعد ضعیف می شود.

از این رو در زنان زیر 35 سال تقریبا بعد از یک سال از دوره درمان احتمال باروری وجود دارد. اما برای زنان بالای 35 سال درمان تنبلی تخمدان ممکن است بیشتر از یک سال به طول بیانجامد.

از این رو اگر درمان تنبلی تخمدان در سنینی انجام گیرد که تخمدان ها بیشترین توانایی را داشته باشند، درمان تنبلی و بارداری زودتر رخ خواهد داد.

دکتر زرگنج فرد به افرادی که تنبلی تخمدان دارند و قصد بارداری در آینده را دارند، توصیه می کند تا قبل از افزایش سن برای درمان اقدام کنند.

سابقه بیماری:

در صورتی که بیمار به جز تنبلی تخمدان بیماری دیگری نداشته باشد، روند درمان سریع تر طی خواهد شد. مواردی نظیر دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد غده تیروئید ممکن است سبب کاهش روند درمان تنبلی تخمدان شوند.

باید به این نکته اشاره داشته باشیم که افرادی که قصد بارداری بعد از درمان تنبلی تخمدان را دارند باید به سلامت همسر خود نیز توجه داشته باشند. گاهی عدم سلامت و توان جنسی مردان عاملی بر طولانی شدن طول مدت درمان و بارداری خواهد شد.

وجود فیبروم رحمی:

افرادی که قصد درمان تنبلی تخمدان دارند باید فیبروم های رحم را نیز درمان کنند تا بارداری اتفاق بیفتد. فیبروم رحمی یا کسیت غده های غیر سرطانی خوش خیمی هستند که در دیواره رحم رشد می کنند و منجربه نازایی می شوند.

در صورتی که فردی به فیبروم رحمی مبتلا باشد دوره درمان تنبلی تخمدان و بارداری طولانی تر خواهد شد. زیرا لازم است ابتدا فیبروم ها از بین بروند.

وجود فیبروم رحمی:
وجود فیبروم رحمی:

اقدامات درمانی:

مدت زمان دوره درمان تنبلی تخمدان تا حدودی به اقدامات درمانی بیمار نیز بستگی دارد. این که بیمار چه زمانی به پزشک برای تشخیص و درمان تنبلی تخمدان مراجعه کرده است تا حدودی روی مدت زمان درمان اثر می گذارد.

هر چقدر زود تر برای تشخیص و درمان تنبلی تخمدان به نزد پزشک متخصص مراجعه کنید، روند درمان سریع تر و راحت تر طی خواهد شد.

سبک زندگی:

روند درمان تنبلی تخمدان تا حدود زیادی به همکاری بیمار نیز بستگی دارد. باید بدانید تغذیه، ورزش و وزن ارتباط مستقیمی با تنبلی تخمدان دارند.

بیمارانی که دچار اضافه وزن هستند دوره درمان بیماری آن ها طولانی تر خواهد شد. علاوه بر این افرادی که اقدام به مصرف الکل و سیگار می کنند دوره درمان آن ها طولاتی تر می باشد.

رابطه تنبلی تخمدان و تغذیه

همانطور که در بخش های قبلی بیان شد تنبلی تخمدان و تغذیه رابطه مستقیم با یکدیگر دارند.

همانطور که می دانید افزایش انسولین در بدن سبب تشدید و جلوگیری از درمان تنبلی تخمدان خواهد شد. بیماران با پیروی از برنامه رژیم غذایی مخصوص تا حدودی میزان ترشح انسولین در بدن را کاهش می دهند.

علاوه بر این پیروی کردن از برنامه رژیم غذایی سالم سبب کاهش و کنترل وزن خواهد شد که به درمان تنبلی تخمدان کمک شایانی خواهد کرد.

در صورتی که زنان به تغذیه خود توجه زیادی داشته باشند، نه تنها سبب کاهش وزن خود خواهند شد، بلکه به منظم شدن سیکل قاعدگی نیز کمک خواهند کرد. علاوه بر این رژیم غذایی مناسب منجربه کاهش ابتلا به بیماری های قلبی عروقی خواهد شد.

با این حال باید گفت تنبلی تخمدان در افراد لاغر با شاخص توده بدنی پایین نیز رخ خواهد شد و مقاومت به انسولین در افراد لاغر نیز وجود دارد.

افراد لاغر با مصرف مواد غذایی سرشار از قند منجربه افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین خواهند شد که در نتیجه سبب تشدید بیماری و عدم درمان آن خواهند شد.

رابطه تنبلی تخمدان و تغذیه
رابطه تنبلی تخمدان و تغذیه

مواد غذایی مفید برای تنبلی تخمدان

از جمله گروه های غذایی مفید برای کنترل و درمان تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سبزیجات و میوه های دارای فیبر
  • پروتئین های فاقد چربی یا چربی کم
  • مواد غذایی ضد التهابی
مواد غذایی مفید برای تنبلی تخمدان
مواد غذایی مفید برای تنبلی تخمدان

سبزیجات و میوه های دارای فیبر:

فیبر در بدن سبب می شود میزان قند خون و سطح هورمون ها در حد متعادل حفظ شوند. مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر در کنار کمک به کاهش وزن خطر ناباروری را کاهش می دهد. از جمله مواد غذایی حاوی فیبر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سبزیجات با برگ های سبز پررنگ
  • سبزیجاتی نظیر گل کلم، کلم بروکلی و کلم قرمز
  • انواع توت
  • کدو تنبل
  • برخی از میوه ها
  • فلفل سبز و قرمز
  • بادام
  • عدس و لوبیا

منابع پروتئینی:

افراد مبتلا به تنبلی تخمدان باید در برنامه غذایی خود حتما پروتئین داشته باشند. اما پروتئین مصرفی باید یا فاقد چربی باشد یا چربی آن بسیار کم باشد. از جمله مواد غذایی پروتئینی با چربی کم می توان به مرغ و ماهی اشاره نمود.

مواد غذایی ضد التهابی:

افراد مبتلا به تنبلی تخمدان باید مصرف مواد غذایی ضد التهابی را افزایش دهند. از جمله مواد غذایی ضد التهابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گوجه فرنگی
  • گردو
  • بادام
  • ماهی های چرب سرشار از امگا 3
  • توت فرنگی
  • روغن زیتون
  • اسفناج

مکمل های مفید برای بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان

در افرادی که مبتلا به تنبلی تخمدان هستند مشاهده شده است که ویتامین هایی نظیر فولیک اسید، منیزیم، زینک، ویتامین D و B12 در بدن آن ها کمتر است.

از این رو می توان نتیجه گرفت کمبود چنین مکمل هایی خود سبب تشدید علائم و عوارض تنبلی تخمدان می شود. از جمله مکمل های مفید برای بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

زینک:

موثر برای کاهش میزان آندروژن و در نتیجه کاهش آکنه، کاهش موهای زائد، بهبود وضعیت تخمک گذاری، جلوگیری از ریزش مو، بهبود قند خون و کاهش التهابات

اینوزیتون:

موثر برای وضعیت تخمک گذاری، رفع مقاومت بدن به انسولین، کاهش التهابات، کاهش میزان آندروژن، کاهش استرس و …

منیزیم:

موثر برای کاهش التهابات، کاهش استرس و جلوگیری از مقاومت بدن به انسولین

مواد غذایی مضر برای تنبلی تخمدان

زنانی که به بیماری تنبلی تخمدان مبتلا هستند باید مواد غذایی مضر برای این بیماری بشناسند و از مصرف آن ها پرهیز کنند. مصرف برخی از غذاها سبب تشدید علائم این بیماری خواهد شد و روند درمان را مختل خواهند کرد.

مواد غذایی دارای کربوهیدرات التهاب را بدن را افزایش می دهند که در نتیجه آن مقاومت بدن نسبت به انسولین افزایش می یابد.

از این رو مواد غذایی دارای کربوهیدرات برای تنبلی تخمدان مضر می باشد. از جمله مواد غذایی مضر برای تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انواع کیک، شیرینی و نان های سبوس دار
  • آرد سفید و محصولات غذایی تهیه شده از آرد سفید
  • آبمیوه های دارای قند زیاد و نوشابه های گازدار
  • سیب زمینی سرخ شده
  • گوشت قرمز
  • پاستا و نودل
  • کافئین
  • مصرف مواد غذایی ترش به خصوص آبغوره و سرکه
مواد غذایی مضر برای تنبلی تخمدان
مواد غذایی مضر برای تنبلی تخمدان

عادات غذایی غلط که سبب تشدید تنبلی تخمدان می شوند

همانطور که بیان شد تغذیه در درمان یا تشدید علائم تنبلی تخمدان تاثیر مستقیم دارد. گاهی زنان با داشتن برنامه غذایی سالم باز هم علائم شدید تنبلی تخمدان را تجربه می کنند.

داشتن عادات غذایی ناسالم نیز سبب تشدید علائم تنبلی تخمدان خواهد شد. از این رو زنان با داشتن عادات غذایی ناسالم تلاش های خود را برای داشتن برنامه رژیم غذایی سالم بیهوده می کنند.

از جمله عادات غذایی ناسالم که سبب تشدید علائم بیماری یا جلوگیری از درمان آن خواهند شد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خوردن بیش از حد میوه در یک وعده:

برخی از افراد تصور می کنند خوردن زیاد میوه مفید است. با این که میوه ها سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان می باشند اما باید توجه داشت که آن ها مقدار زیادی کربوهیدارت نیز دارند.

همین موضوع سبب افزایش یک باره قند خون و افزایش ترشح هورمون انسولین خواهد شد که در نهایت منجربه تشدید علائم تنبلی تخمدان می شود.

عدم مصرف غذاهای چرب:

درست است که توصیه می شود زنان از مصرف مواد غذایی چرب پرهیز کنند اما حذف کلی چربی ها در مواد غذایی اشتباه است. در صورتی که افراد از خوردن غذاها و مواد غذایی چرب پرهیز کنند دچار مشکلات گوارشی و یبوست خواهند شد.

گاهی زنان مبتلا به تنبلی تخمدان با حذف کلی چربی ها از برنامه غذایی خود تمایل دارند به روند کاهش وزن کمک کنند. اما باید بدانید که وجود مقداری چربی سالم در برنامه رژیم غذایی ضروری است.

حذف وعده های غذایی:

حذف وعده های غذایی با هدف کاهش وزن و چربی سوزی یک رفتار غذایی غلط است که سبب کاهش ناگهانی قند در بدن می شود.

در این هنگام افراد برای جبران انرژی و قند بدن اقدام به وارد کردن مقدار زیادی کربوهیدرات و قند به بدن می کنند که این امر سبب افزایش سطح انسولین در بدن خواهد شد. با افزایش سطح انسولین شاهد تشدید علائم تنبلی تخمدان خواهیم بود.

مصرف کم پروتئین:

مصرف به اندازه پروتئین برای زنان ضروری می باشد. در صورتی که زنان پروتئین کمی در طی روز مصرف کنند تمایل آن ها به مصرف کربوهیدرات افزایش می یابد. با مصرف زیاد کربوهیدارت و مصرف کم پروتئین نیز میزان انسولین در بدن افزایش می یابد.

مصرف کم سبزیجات:

زنان باید مصرف سبزیجات را در طی روز افزایش دهند. سبزیجات حاوی مقدار زیادی فیبر و آنتی اکسیدان هستند که مصرف آن ها منجربه بهبود بسیاری از بیماری ها به خصوص تنبلی تخمدان خواهد شد. بنابراین بهتر است مصرف سبزیجات غیر نشاسته ای را افزایش دهید.

مصرف نوشیدنی های مضر:

انواع نوشابه ها و نوشیدنی های انرژی زا حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات و قند می باشند که برای بیماری تنبلی تخمدان بسیار مضر می باشند.

بهتر است آب را جایگزین نوشیدنی های مضر کنید تا روند درمان تنبلی تخمدان سریع تر رخ دهد. برخی از نوشیدنی ها مانند چای سبز نیز که سرشار از آنتی اکسیدان می باشد برای درمان تنبلی تخمدان مفید است.

مصرف نوشیدنی های مضر:
مصرف نوشیدنی های مضر:

ورزش های مناسب برای تنبلی تخمدان

همانطور که در بخش های قبلی بیان شد اصلاح سبک زندگی برای درمان تنبلی تخمدان ضروری است. داشتن فعالیت بدنی یکی از مواردی می باشد که در اصلاح سبک زندگی باید به آن توجه داشته باشید.

ورزش و فعالیت بدنی در صورتی که اصولی و حساب شده باشد روند درمان تنبلی تخمدان را تسریع می بخشد. بهترین ورزش برای زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ورزش های کششی و مقاومتی می باشد.

بهتر است برنامه ورزشی خود را به گونه ای تنظیم کنید که به صورت متوسط در هفته 150 ساعت ورزش کرده باشید. از جمله فعالیت های ورزشی مفید برای تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ورزش های مقاومتی و کششی:

برای کاهش سطح انسولین و افزایش چربی سوزی

پیاده روی:

برای کاهش استرس و التهاب در بدن

ورزش های هوازی:

برای بهبود عملکرد قلب، کاهش سطح انسولین و چربی سوزی

پیشگیری از تنبلی تخمدان

باید گفت پیشگیری از بروز تنبلی تخمدان تقریبا غیر ممکن است زیرا این بیماری ریشه در عامل ژنتیک دارد و حتی بهترین متخصصان و دانشمندان نمی توانند از بروز آن جلوگیری کنند.

با این حال بیماران تا حدود زیادی می توانند از بروز علائم و عوارض آن جلوگیری کنند. نمی توان گفت تنبلی تخمدان یک بیماری ترسناک و خطرناک است.

از این رو نباید نگران آن باشید. بسیاری از افراد با متوجه شدن وجود بیماری تنبلی تخمدان دچار ترس و نگرانی زیادی می شوند و اعتماد به نفس خود را از دست می دهند.

بسیاری از افراد نیز تصور می کنند دچار نازایی یا سرطان می شوند. چنین تصوراتی غلط است. زیرا در صورت کنترل و درمان این بیماری هیچگونه مشکلی حتی در بارداری رخ نخواهد داد.

پیشگیری از تنبلی تخمدان
پیشگیری از تنبلی تخمدان

تنها نکته حائز اهمیت در خصوص تنبلی تخمدان این است که باید تجربه علائم این بیماری سریعا به پزشک زنان مراجعه کنید تا روند تشخیص و درمان تنبلی تخمدان طی شود. نکته مهم دیگر در خصوص سبک زندگی می باشد.

پیروی از سبک زندگی سالم علائم تنبلی تخمدان را از بین می برود و به روند درمان کمک می کند. بارداری با وجود تنبلی تخمدان صد در صد امکان پذیر است. در صورتی که روند درمان به خوبی طی شود و به توصیه های پزشک متخصص عمل شود.

سخن پایانی:

تنبلی تخمدان یک بیماری سخت و خطرناک است و به شرطی کنترل و درمان شود هیچگونه عارضه ای را برای فرد به وجود نمی آورد.

دکتر زرگنج فرد یکی از بهترین متخصصین حوزه بیماری زنان راهنمایی های کاملی را در خصوص کنترل و درمان این بیماری در اختیار شما قرار می دهد.

کافی است در صورت احساس علائم تنبلی تخمدان که در بخش های قبلی بیان کردیم، با شماره های ثبت شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

آیا با سابقه تخصصی بسیار درخشان دکتر افسانه زرگنج فرد آشنا هستید؟

ورودی سال 1361 به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران

دریافت برد تخصصی زنان و زایمان در سال 1373 از دانشگاه شهید بهشتی

12 سال سابقه در هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی اراک

تجربه موفق از سال 74 در زمینه بیماری های زنان , زایمان , نازایی  و رفع مشکلات جنسی از جمله واژینیسموس

سالها سابقه کار ( از سال ۸۶) در زمینه : لیزر موهای زائد , تزریق ژل, بوتاکس صورت , کاشت نخ

سالها سابقه کار (از سال ۹۴) در زمینه زیبایی های زنان با لیزر مونالیزا

لابیاپلاستی

برطرف نمودن خشکی واژن

رفع تیرگی واژن

روش های ارتباط با زر کلینیک:

آدرس: تهران – میدان هروی – برج هروی – ورودی B – طبقه دوم – واحد 202

شماره تماس: 161 930 22 021

09127379893

اینستاگرام: dr_zarganj

ایمیل: info@drzarganj.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید